top of page
Leerlingen-galerij : Over ons

Heb je een leuke foto of filmpje van een opdracht? Dan zou ik het leuk vinden als je  deze wilt delen in de leerlingen-galerij.

Image by Jakob Owens

Eitje, toch?

Huub, groep 5

Ei proefje.

Het doel: Het ei in de fles krijgen met aangestoken lucifers zonder handen.

 

1: Ik heb het ei 6 minuten gekookt in water van 100 graden.

2: Mijn vader gooide 5 aangestoken lucifers in een fles en ik deed  snel het ei erop.

3: Eerst gebeurde er niks maar daarna kwam er rook van de lucifers af. Het ei begon steeds dikker en dikker te worden. Op het eind wel 6 centimeter dik.  Toen opeens werd  hij er een beetje in getrokken. Maar daarna  gebeurde er iets heel grappigs: Hij ontplofte!

 

Conclusie: Waarom is het ei ontploft?

Het komt door dat al de  lucht door de lucifers er uit is gezogen  en dan word het ei naar beneden getrokken.

Maar bij ons ging dat een beetje fout omdat het ei op de helft  ontplofte. Dat komt doordat de  fles een beetje te klein gat had en omdat het ei te droog en  stroef was.

Huub

Hidde ei (2).jpg

Ei-proefje

Hoi juf Paulien,

 

Hier mijn verhaal over het proefje met foto's.

* Welk proefje je hebt gedaan.

Ei door een fles.

* Hoe je proefje is gegaan, dus wat is er goed en wat er (misschien) mis is gegaan.

De lucifers aansteken ging goed, maar we kregen het ei er eerst niet doorheen. Toen kwamen we erachter dat we het ei eerst moesten pellen. Daarna lukte het wel.

* Wat heb je geleerd van dit proefje?

Dat lucifers lucht willen, dat was op, en toen gingen de lucifers zuigen aan het ei en toen viel hij er doorheen.

 

* Of je het een leuk proefje vond om te doen.

Ik vond het een heel leuk proefje omdat het een beetje gek is dat je een ei door een fles heen kunt krijgen.

groetjes Hidde

Hidde ei (1).jpg

Proefje met gummybeertjes

Elize groep 7

Ik heb het proefje van de gombeertjes gedaan.

Ik heb ze op 24 januari om half 6 in het glas water gestopt.

Het gombeertje kon niet recht op staan dus heb ik hem liggend neergelegd.

De volgende dag kwam ik beneden en lag het gombeertje in de gootsteen.

Hij was erg gegroeid en dat komt waarschijnlijk doordat hij water opneemt.

Mijn vader had hem weg gegooid omdat hij dacht dat er niks meer in zat.

En dat kwam doordat het beertje doorzichtig was.

Ik heb hem eruit gehaald en een foto er van gemaakt.

Toen heb ik nog een beertje met een kleurtje er in gestopt.

Die was beter te zien dan de andere hij was wel wat lichter van kleur geworden.

Het water werd ook wat groen geel, de kleurstof was een beetje uit het beertje gegaan.

Toen bedacht ik mij ineens wat zou er gebeuren als hij weer opdroogt?

Ik heb hem toen in een keukenrol gelegd en gewacht tot de volgende dag.

Hij was weer net zo klein maar wel heel plakkerig en zacht.

Het was een leuk proefje!

Een leuk en heerlijk proefje, met een mooi verslag erbij waarin jij jouw

bevindingen hebt gezet!!

Gombeertje%20Elize_edited.jpg
Nieuwe bloemen

Tovertulp

Eline S. Groep6

Open het PDF-je voor het mooie uitgebreide verslag met foto's van Eline

Mindmap en opstel 'Strand en zee'.

Leone, groep 5

schelp
Spel Anne-Mathilde.jpg
Giraffe Profile

Bordspel Anne-Mathilde

groep 5

Thema: De Dierentuin 

Doel: Probeer zo veel mogelijk kaartjes te verzamelen.

Voor 2 t/m 6 spelers. 

 

Begin bij de parkeerplaats en rol met de dobbelsteen.

Als je op een vakje komt waar de vlinders, de toekans, de giraffes, de leeuwen of de panters op staat dan krijg je 2 kaartjes. Kom je op een plaatje van een vlinder, een toekan, een giraf, een leeuw of een panter krijg je 1 kaartje. Wie op het eind de meeste kaartjes heeft heeft gewonnen.

 

Veel speelplezier!

tijger
Emmer & Spade
zeester
Mindmap%20Leone%20Strand%20en%20zee_edit
Opstel%20Leone%20'Strand%20en%20zee'_edi
Leeg strand

Opstel  Strand en zee

Anne-mathilde

groep 5

                                                        

 

 

Ik heb gekozen voor het webpad Strand en zee want ik vind het strand leuk. In de zomervakantie ben ik wel eens naar het strand geweest op Texel en in Zeeland. Daar heb ik een kuil gegraven en ik heb een zandkasteel gemaakt.

 

Als je op het strand bent zie je duinen. De duin die het dichtst bij het strand ligt is de zeereep.

De zeereep moet als eerste het zeewater tegenhouden. Er is een pad over de zeereep, dat pad heet een slag. Het binnenduin ligt verder van het strand verwijdert.

Op het strand kun je natuurlijk ook zandkastelen maken. Kleine maar ook grote. Het hoogste zandkasteel van de wereld was 17 meter en 28 centimeter hoog. Een zandkasteel kan ook heel lang blijven staan. Het Nederlandse record is 1 jaar en 9 maanden.

Op het strand liggen ook veel schelpen. Een schelp is eigenlijk een skelet van een groep weekdieren. Een schelp heeft net zo als een boom jaarringen, maar dan heten ze groeibanden.

Op het strand en in de zee leven natuurlijk ook dieren. Zoals vogels, meeuwen bijvoorbeeld. Er zijn veel meeuwen zoals de kokmeeuw, de stormmeeuw en de zilvermeeuw.

Maar er zijn ook zeekatten, ze leven natuurlijk in de zee. De zeekat worden ook wel de kameleon van de zee genoemd. Want ze kunnen de kleur van hun omgeving aannemen. Dat doen ze om zich te beschermen en om te communiceren. Ook kan je nog een deel van de zeekat terug vinden in de dierenwinkel, dat is de rugschild.

 

Ik vond het leuk om dit opstel te maken want ik wist door het webpad al veel van het strand en de zee.

Opstel Eline, groep 6

Leonardo da Vinci

Top opstel! Een 10!

 

Mijn opstel over Leonardo da Vinci Mijn opstel gaat over Leonardo da Vinci. Ik vind schilders en schilderijen erg interessant. Ik heb in Nederland al veel schilderijen van Vincent van Gogh in het echt gezien en zou ook graag de Mona Lisa een keer bekijken. Daarom heb ik het webpad van Leonardo da Vinci gekozen. In dit opstel ga ik wat vertellen over het leven van Leonardo, over de beroepen die hij had, over de schilderijen die hij heeft gemaakt en over zijn uitvindingen.

 

Leonardo is geboren op 15 april 1452 in het plaatsje Anchiano. Dit ligt vlakbij Vinci en Florence, daarom heet hij da Vinci. Zijn ouders waren niet getrouwd, omdat de vader een rijke heer was en de moeder een boerenmeisje. Daarom mochten ze niet trouwen. Leonardo was ook heel intelligent. Hij wilde precies weten hoe dingen in elkaar zitten. Daarom schreef hij veel dingen op en tekende hij veel. En als hij tekende tekende hij met veel details, en hij had ook veel talent. Toen hij tien jaar was, ging hij in de leer bij een leermeester. En hij is gestorven op 2 mei 1519. Hij is 67 jaar geworden. Voor die tijd was dat heel oud. Hij was heel succesvol toen hij ouder werd. Waarom, hij had heel veel beroepen. Zo was Leonardo: uitvinder, ingenieur, architect, schilder, beeldhouwer, dichter, filosoof, wiskundige, componist, natuurkundige, anatoom en militair. En nog veeeeeel meer, maar dat ga ik nu niet allemaal opschrijven natuurlijk! En als je heel veel kan, dan heet dat: Homo Universalis. De meeste mensen kennen Leonardo da Vinci als de schilder van onder andere de Mona Lisa. Maar Leonardo heeft ook nog meer hele bekende schilderijen geschilderd, zoals: Salvator mundi, De dame met de hermelijn én Het laatste avondmaal en de Vitruvius mens. Op volgende pagina staan 2 plaatjes. Het laatste avondmaal is eigenlijk een muurschildering. Vitruvius mens is eigenlijk een tekening. Leonardo was ook uitvinder. Hij had veel dingen bedacht en ontworpen. Maar die werden later pas écht gemaakt, nadat Leonardo overleed. Zijn uitvindingen en ontwerpen had hij geschreven in een geheime taal, dat was van rechts naar links in spiegelbeeld. En zijn uitvindingen werden later hoe hij ze had bedacht en ontworpen, getest en de uitvindingen werkten. Een paar voorbeelden zijn: een parachute, helicopter, tank, duikpak, onderzeeër en een machinegeweer. EINDE

 

Ik vond het leuk om te schrijven, omdat ik hier heel geïnteresseerd in ben. Leonardo is een voorbeeld voor mij, omdat ik zelf ook architect wil worden. En ik heb hier veel van geleerd.

Leonardo da vinci.jpg

Mindmap en opstel

Aaron groep 6

Mindmap_Aaron (1).jpeg

Dino's

Mijn opstel gaat over dino's. Ik vind het leuk om over dino's te schrijven, want ze waren heel erg groot en sommigen zijn heel klein. Ik vind het leuk erachter te komen hoe ze leefden en waar en wanneer ze leefden.

Dino’s leefden in het tijdperk mesozoicum. Ze hebben ongeveer 175 miljoen jaar geleefd op aarde. Ongeveer 65 miljoen jaar geleden zijn ze uitgestorven. Ze denken dat dit komt door een enorme meteoriet die alles verbrand heeft en daardoor konden de dino’s geen eten en drinken meer vinden.

Eerst werd gedacht dat dino’s reptielen waren. Ze waren gewerveld en ze hadden een schubachtige huid, maar hun lichaamsbouw lijkt op zoogdieren en op vogels.

Toen de dino’s nog wel leefden, waren er twee soorten dino’s. Er was een hagedisheupdinosaurus en een vogelheupdinosaurus. De soorten hadden twee soorten wetenschappelijke namen en die heetten Saurischia en Ornithischia. Je kan zien aan de hand van de heup of het een hagedisheupdinosaurus is of een vogelheupdinosaurus.

Dino’s aten planten, vlees en vis. Een allosaurus at vlees en een triceratops at planten. Er waren ook nog meer vleeseters en planteneters. Sommige dino’s aten ook andere dino’s op. De T-rex deed dat.

Als ik een dino kon zijn was het een triceratops want dan kwamen andere dino’s niet zo snel bij mij in de buurt. Ik had hoorns en daarmee kon ik ze op afstand houden. Ik was ook een planteneter, dus dat is gezonder.

 

Aaron Kalk

Leerlingen-galerij : Programma's
vuurwerk

Opstel Vuurwerk

Elize, groep 7

Mijn opstel gaat over vuurwerk. Ik heb dit gekozen omdat ik het mooi vindt en omdat er dit jaar

Geen vuurwerk afgestoken mocht worden. Ik ga vertellen over hoe lang het ongeveer bestaat

Wie het heeft uit gevonden en wat voor vuurwerk je hebt en nog meer.

 

 

Vuurwerk is waarschijnlijk per ongeluk ontdekt tijdens het koken, iemand heeft waarschijnlijk salpeter gemorst. Het vuurwerk bestaat al heel lang, de chinezen kennen het langst vuurwerk, al ongeveer 2000 jaar. Ze gebruikten het om de boze geesten weg te jagen en voor feesten. Wij Nederlandse kennen het vuurwerk nog niet zo lang, wij kennen het zins de middeleeuwen. Wij gebruikten het om kasteelmuren te bombarderen. In de afgelopen 200 jaar werd de komst van het nieuwe jaar wel gevierd. Maar nog niet zoveel met vuurwerk. Om veel lawaai te maken schoten ze met vuurwapens in de lucht. Vuurwerk bestaat het grootste deel uit zwart buskruit, de rest zorgt ervoor dat er kleuren uitkomen. Ze zeggen soms wel dat sterretjes “koud” vuur is. Maar het vuur is gewoon heet maar de vonkjes zijn klein dus voel je het niet. Als je vuurwerk verkoopt mag je het niet zomaar in je winkel leggen. Het moet opgeslagen worden in aparte kamers. Je hebt namelijk een sprinkler installatie nodig, 1 uur brand vertragende deur, 2 uur brand vertragende muren, en een rookalarm dat direct in contact staat met de brandweer. Vuurwerk is er in verschillende soorten maten.  Zoals consumentenvuurwerk dat is vuurwerk die de mensen zonder diploma, gewoon zoals ons, mag afsteken. Dan heb je ook nog professioneelvuurwerk, dat mag je alleen afsteken met een diploma. Professioneelvuurwerk wordt bijvoorbeeld afgestoken tijdens feesten, of op koningsdag. Vuurwerk kun je het veiligst afsteken op deze manieren: draag altijd een vuurwerk bril, steek het af met een aansteek lont, niet vanuit je hand afsteken, afstand houden,

En gooi nooit naar iets of iemand. EINDE

 

Het was leuk om te doen, ik heb er meer van geleerd. Dit zou ik graag nog een keer willen doen.

 

Gr Elize

Leerlingen-galerij : Programma's
bottom of page